Wat moet je doen als je simkaart niet werkt?

2023-12-29
Do

Werkt je simkaart niet meer? Dat is natuurlijk vervelend, omdat je niet meer (goed) gebruik kan maken van je telefoon. Een niet werkende simkaart kan meerdere redenen hebben. Hier lees je meer over wat de redenen zijn dat een sim niet meer werkt en wat je het beste kunt doen als je deze niet meer aan de praat krijgt.

Redenen waarom een simkaart niet werkt

Over het algemeen werkt een simkaart niet in de volgende situaties:

  • De simkaart is beschadigd. Deze is dan bijvoorbeeld bij levering al kapot, of dit is later gebeurd (bijvoorbeeld bij het knippen van de simkaart om er een kleiner formaat van te maken).
  • Er zit geen tegoed meer op de simkaart (zoals beltegoed of datategoed).
  • De simkaart is geblokkeerd omdat deze te lang niet is gebruikt.
  • Er is waterschade opgelopen.
  • De telefoon bevat een simlock, waardoor een sim niet werkt.

Het ene is makkelijker om te lossen dan het andere. Zo kun je door simpelweg op te waarderen soms je simkaart weer gebruiken. Een simlock is ook verwijderbaar, waardoor de kaart zal werken. Bij beschadiging of blokkade is het echter in bijna alle gevallen niet meer mogelijk om de simkaart te gebruiken.

Nieuwe simkaart?

Heb je al van alles geprobeerd en werkt je simkaart gewoonweg niet, bijvoorbeeld omdat deze beschadigd is? Je zult dan een andere simkaart moeten gebruiken. Afhankelijk van je type aansluiting, zijn hiervoor verschillende mogelijkheden. Lees hieronder verder voor meer informatie.

Prepaid simkaarten

Aan een prepaid kaart zit geen contract of abonnement gekoppeld. Dit betekent dat je twee keuzes hebt wanneer deze niet meer werkt. 

Zo kun je een nieuwe prepaid simkaart aanschaffen en, indien gewenst, voor nummerbehoud kiezen. Je kunt dan gebruik maken van een actie van een provider, bijvoorbeeld gratis beltegoed of gratis data. 

Een andere optie is om bij je provider een nieuwe sim aan te vragen. Dit kan gratis zijn, maar soms zijn er kosten gekoppeld, zoals eenmalig 5 euro.

Data simkaarten

Met een data sim kun je alleen internetten. Deze is dus alleen voor internetten ontwikkeld. Als deze niet werkt, betekent het dat je dus niet gebruik kunt maken van de data. Vaak komt dit doordat er geen data meer op de simkaart staat. Het is dus goed om dit eerst te controleren. 

Is de simkaart beschadigd, dan kun je het beste een nieuwe simkaart aanvragen. 

Abonnementen

Bij een abonnement is het wat lastiger om zomaar over te stappen naar een nieuw aanbod, omdat je een contract hebt lopen. In dit geval kun je bij een simkaart die niet meer werkt het beste een nieuwe kaart aanvragen bij je provider.